CORB LUND – AGRICULTURAL TRAGIC

Van de tien platen die de Canadese country & westernzanger en songschrijver Corb Lund uit Alberta heeft opgenomen sinds zijn debuutalbum “Modern Pain” uit 1995 hebben we bij ‘Rootstime’ in de voorbije twee decennia netjes de helft van een lovende recensie voorzien. We pikten begin 2008 in met een evaluatie van zijn toenmalige album “Horse Soldier!, Horse Soldier!” en vorig jaar in september paseerde zijn meest recente album “Cover Your Tracks”, een ep-tje waarop hij acht coverversies van zijn geliefde nummers van andere artiesten bracht.

Maar nu hebben we zijn tiende officiële studioplaat in de cd-speler zitten met het album “Agricultural Tragic” dat door de coronacrisis vertraagd pas eind juni op de platenmarkt zal verschijnen. Deze cd volgt vijf jaar na zijn laatste studioplaat “Things That Can’t Be Undone” die in 2015 werd uitgebracht. Het nieuwe album werd in Vancouver en Nashville opgenomen met John Evans en Harry Stinson als producers. De muziek werd in de opnamestudio ingespeeld door zijn vaste begeleidingsband ‘The Hurtin’ Albertans’ die bestaat uit gitarist Grant Siemens, bassist Kurt Ciesla en drummer Brady Valgardson.

Op de twee video’s bij deze recensie kunt u Corb Lund in een akoestische livesessie de songs “Raining Horses” en de eerste single “90 Seconds Of Your Time” uit deze plaat horen brengen. Er staat ook een duet op het album met de countryrocksong “I Think You Oughta Try Whiskey” waarop de Amerikaans-Canadese countryzangeres Jaida Dreyer met Corb Lund meezingt. Deze singer-songwriter vertelt uit het leven gegrepen verhalen in zijn countryliedjes en op deze plaat doet hij dat opnieuw in songs als “Old Men”, het stevig rockende “Oklahomans!” en het over hoe om te gaan met de grizzlyberen handelende “Grizzly Bear Blues”.

Het mooiste liedje op deze nieuwe plaat is volgens ons het melodieuze walsje “Louis L’Amour” over een echt bestaande Amerikaanse romanschrijver Louis Dearborn LaMoore die in 1988 op 80-jarige leeftijd overleed in Los Angeles. Het is een heerlijke countrytearjerker die je keer op keer opnieuw kunt beluisteren. Ook “Never Not Had Horses” weet ons verder nog te bekoren. Gewoon al bij het zien van de songtitels op dit album wordt het meteen duidelijk dat Corb Lund een echte cowboy is die de inspiratie voor zijn liedjes heeft gehaald in zijn landelijke leefwereld en op zijn ranch waar het vee nog onbezorgd kan leven en genieten van een oude dag. Zelf noemt hij zijn muziek dan ook ‘Ag-Trag’ of zoals de titel van de plaat verraadt “Agricultural Tragic”.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: PIAS

video